TIPS & RÅD

TIPS OCH RÅD OM TEXTILIER

När du väljer tyg till din pall kan det vara bra att komma ihåg att pallen kommer att bli klädd med fast klädsel, dvs tyget är inte avtagbart för t ex tvätt. Om olyckan skulle vara framme och du får en fläck på din pall så rekommenderar vi dig att rådfråga www.leathermaster.se som är specialister på fläckbortagning och rengöring av tyger.

VAD ÄR MARTINDALE?

Enligt den europeiska standarden anges textiliers slitstyrka i martindale. Tyget som testas spänns fast i ett runt underlag som gnuggas mot ett standardulltyg med roterande rörelser. Resultatet på slitstyrkan anges i det varvantal som uppnåtts efter det att två trådar i det testade tyget gått av. 15 000 martindale – litet slitage och solljus, t ex en sovrumsmöbel. 25 000 martindale – t ex en soffa som utsätts för dagligt bruk och solljus. 50 000 martindale – offentlig miljö, konstant slitage, t ex en kontorsstol. Vid användning utsätts tyget oftast för ett mycket mer annorlunda slitage än vad man kan simulera i ett laboratorium. Använd inte slitstyrkans testresultat som en absolut mätare på tygernas hållbarhet, låt det endast vara en fingervisning i ditt val av tyg. Vissa tyger blir dessutom bara vackrare ju mer de slits.

TEXTILIER

Bomull: Bland bomullstyger finns borstade kvaliteter som ger tyget ett mjukt, matt mocka-liknande intryck. . Bomull är en naturfiber vilket gör att färgerna kan blekna med tiden. Kom ihåg att skydda din pall mot konstant solljus.

Ull: Ulltyger är hållbara och lättskötta. Ull är i sig själv smuts- och vattenavstöttande. En blandning av syntetfibrer i ett ulltyg gör tyget mer stabilt.

Lin: Linne är ett naturfibermaterial som har en naturlig vacker glans.

En blandning av viskos gör att tyget blir mjukare.

Polyamid (microplysch) är väldigt slitstarkt och därför ett bra möbeltyg. Tyget har en längre lugg som böjs vid användning och sittmärken uppstår som är typiska för detta tyg. Det kan ge en form av marmoreffekt. Microplysch är väldigt mjukt med en fin lyster.

Trevira är hållbara tyger i polyester som är brand- och flamsäkra.

Kontaktuppgifter
Pallmakarna Öster AB
Badstrandsvägen 6
112 65 STOCKHOLM

Telefon: 0705-925630
Epost: info@pallmakarna.se
Instagram Facebook
Nyhetsbrev
Tack!
Något gick fel. Testa igen
Vi samarbetar med

Kopieringsrätt © 2013 av Pallmakarna Öster AB